Çoğu insan tarafından sevimli bulunan ama birçokları tarafından estetik görünümü bozması açısından hiç de sevilmeyen ben ve çiller. Ben ve çiller arasındaki fark ise ben hemen her insanda olabilen bir durumken çiller bazı insanlarda özellikle açık tenlilerde ve güneşe alerjisi olan insanlarda daha belirgin olarak yaşanan bir durumdur.
Benler tehlikeli midir?
Genelde zararsız olan benler, siyah, kahverengi ve kırmızı renkte olurlar. Çoğu deri ile aynı yüzeyde, kimisi derinin üzerine çıkar. Doğum esnasında olabildiği gibi sonradan çıkma özelliği de vardır. Bazıları ultraviole ışınlarının etkisiyle çıkarken kimisi de yaşlandıkça sayıları artar.
Büyüklüğü 5 mm.den büyük olan benler, birden fazla renk içeren ve alacalı olanlar, kanamaya müsait olan benler, çevresinde düzensizlik görülen benler alınmalıdır.
Ben vücuttan nasıl çıkartılır?
Lokal anestezi ile alınan benler, etrafında bulunan sağlam doku ile beraber çıkarılır. Ben yerini kapatmak için bir iki tane dikiş atılması gerekir. Patolojik inceleme gerektiren benlerde tedavi için cerrahi uygulama yapılmadan önce radyofrekans veya elektrokoagülasyon ve kriyoterapi uygulanabilir. Sonuçlara göre estetik plastik cerrahi uzmanı gereken tedavi yöntemini anlatacaktır.
Çil nedir?
Çil, insan cildini belirleyen melaninin bazı insanlarda farklı şekilde ortaya çıkarak ciltte kahverengi noktalar halinde çıkmasıdır. Kimi insanda vardır kimi insanda yoktur. Çiller biraz da genetik olarak var olan bir durumdur. Anne ve baba da varsa çocukta da çil olabilmektedir.
Çiller, genellikle kızıllarda, sarışınlarda ve beyaz tenli insanlarda daha fazla yaygındır. Beyaz tenliler güneşe maruz kaldıklarında ciltlerindeki çiller ortaya çıkar.
Çil tedavisi nasıl yapılır?
Sonsuza kadar çillerden kurtulmanın bir yolu yoktur. Güneşe çıkarken koruyucu kremlerden kullanmak ilk tedavi yoludur. Bunun haricinde çil için kremler ve kimyasal peeling yapılabilir. Cilt soyma ameliyatı ile de çil tedavisi yapılabilir. Ama geçici çözümlerdir.
Lazerle cilt tedavisi yapılabilir. Özel dalga boyu ile tedavi uygulanır. Her çil için ayrı ayrı uygulanır. Tedavi sonrasında kızarıklıklar oluşur ve şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk da bir hafta içinde dökülür. Lazerle çil tedavisi yanaklar, burun üstü, dudak üstü, alın ve çene, boyun, dekolte kısmı, omuzlar, sırt, kol gibi bölgelere lazerle çil tedavisi uygulanabilmektedir.