İnsanların cildinde çoğu zaman gerek doğum sonrası gerekse bazı sebeplerden dolayı lekelenmeler oluşur. Güneş lekeleri, doğum lekeleri gibi lekeler çoğu insanı rahatsız eder. Bazı lekeler çok fazla olmamakla beraber çoğu insanda tüm yüzü ve vücudu kaplayabilen lekeler de olabilmektedir.
Melanin cilde renk veren vücuttaki bir maddedir. Melanin normalin üzerinde çalıştığı bölgelerde cilt üzerinde çeşitli lekelenmeler meydana gelir. Bazı lekeler doğumdan olan lekelerdir. Çoğu cilt lekesi ilerleyen yaşa göre ortaya çıkar. Çoğu cilt lekesi ise güneş lekeleri olarak adlandırılır.
Lazerle leke tedavisi, doğum sonrasında oluşan lekeleri ve güneş lekelerini yok etmek için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Lazerle leke tedavisi; doğum lekeleri, güneş lekelerini yok etmede oldukça etkin yöntemlerdendir.
Yüz, eller, omuzlar, kollar ve dekolte bölgesi, en çok görülen bölgelerdir. Lazerle sadece leke tedavisi değil birçok rahatsızlık tedavi edilmektedir. Bu rahatsızlıklar içinde;
- Güneş lekeleri
- Çiller
- Mongol lekesi
- Sütlü kahve lekeleri
- Doğum lekeleri
- Göz çevresinde, alın ve yanaklarda oluşan lekeler (ota nevüs)
- Genellikle erkeklerde görülen ben tipi leke (Beckernevüs)
- Kahverengi yaşlılık lekeleri
- Yaralanma sonucu oluşan lekeler
- Karaciğer bozukluklarından ötürü oluşan cilt lekeleri
Lazerle leke tedavisi nasıl uygulanır?
Lazerle leke tedavisi sadece sorunlu bölge üzerinde uygulanır. Böylece etrafındaki dokulara zarar vermez. Lazerle leke tedavisi kolajen üretimini çoğaltarak cildin yeniden yapılanmasını ve yenilenmesini sağlar. Lazerle leke tedavisinde yaklaşık 10-45 dakika sürmektedir. Seans süreleri lekenin büyüklüğüne ve çokluğuna göre 1-3 ve daha fazla seans olarak değişir. Seans aralıkları ise 6-8 hafta aralığında yapılır. Lokal anestezi altında uygulanır.
Tedavi sonrası görülebilecek sonuçlar
Lazerle tedavi sonrasında kızarıklıklar, şişkinlikler ve tedavi bölgesinde çoğu geçici koyulaşmalar görülebilir. Bu koyulaşma bir hafta içinde kabuk bağlamaya ve sonrasında soyulmaya başlar. Bu evrede leke yok edilmiş olur.
Çoğu zaman uygulanan kimyasal peeling maskesi sonrası da ciltte ciddi oranda yanıklar oluşabilmektedir. Cilt böyle durumlarda savunmasızdır. Kimyasal peeling uygulatırken uygulanan merkezde konusunda uzman ve tecrübeli kişilerin bulunması ve bu tür uygulamaların tecrübeli, uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.