Adet Döneminde Karşılaşılan Sorunlar

Her kadın yaşı geldiği zaman regl dönemine girer ve kimisinde uzun kimisi kısa, kimisinde az kimisi çok olarak kanama yaşar. Bu kanama doğurganlık sisteminin düzgün çalıştığını, herhangi bir problemin olmadığını gösteren normal bir döngüdür.

Her kadının kendine özgü adet kanaması vardır. Kimisi birkaç gün içinde bu durumu atlatırken kimi kadın uzun sürelerde ve aynı zamanda ağrılı olarak geçirebilir. Bir kadının ortalama adet görme günü 28 gündür. Bazı zamanlar adet döngüsü birkaç gün önce başlayabilir ya da birkaç gün gecikebilir. Bu durum çok telaşlanacak bir durum değildir.

Adet döneminde kadınların yaşadığı bazı sorunlar vardır. Bu sorunlar karşısında önemli olan uzun ya da kısa süre adet görmeniz değil fiziki olarak yaşadığınız değişikliklerdir.


İç Giyim

Bazı durumlarda kadınlar adet göremez. Bunun bir takım nedenleri vardır. Rahim hastalıkları, emziren bir anne olmak, aşırı stres yaşamak, hormonal dengesizlikler, kullanılan doğum kontrol hapları, tiroit ya da hipofiz bezi bozuklukları adet görmeme konusunda risk taşıyan nedenlerdendir.

Adet döneminde Karşılaşılan Sorunlar

Ağrılı adet görme

Birçok kadın adet dönemini ağrılı şekilde geçirir. Kimi kadın yapısı adet dönemini hafif ağrılı geçirebilirken bazı kadınlar aşırı şiddetli ağrılarla adet dönemini geçirebilir. Ayrıca bunun yanında bulantı, kusma, bel ve baş ağrısı, ishal gibi durumlarda görülebilir. Ağrıların çoğu adet kanamasıyla oluşan ağrılardır. Ancak bazı durumlarda rahim içinde lifli tümör varsa bu da ağrıya sebep olabilmektedir. Bunun için bu ağrı sebebini anlamak için papsmear testi ve pelvik muayene yapılır.

Bunun yanında adetlerin düzensiz olması, aşırı ped kullanımı, ara kanamalar, aşırı sancılı adet görme, 21 gün önce 35 gün sonra gibi adet olmaya başladıysanız ya da menopoza girdikten sonra tekrar kanamalarınız başladıysa doktora başvurmanız bu noktada önem kazanır.

İki adet arasında ara kanama yaşıyorsanız muhakkak dikkate almanız gereken bir durum vardır. Ara kanamanın sebepleri arasında vajina bölgesinde yara olabilir, doğum kontrol haplarının unutulması olabilir. Bunlar masum sorunlardır. Ancak bazı durumlarda dış gebelik ya da rahim ağzı kanseri gibi ciddi problemler de olabilir. Bu yüzden doktor kontrolü şarttır.

Adetlerin yavaşlaması ya da durması

Adetlerin yavaşlaması ya da durması

Adet yavaşlaması ya da durması yaşa bağlı bir değişkendir. 20’li yaşlardan 35’li yaşlara kadar kanamalar görülmüyorsa hamilelik durumu olabilir. Ancak 40’lı yaşlardan 50’li yaşlara kadar eğer adet kanaması kesilmişse menopoz dönemi başlamış olabilir. Aşırı ağır ve fazla egzersiz yapmakta adet döngüsünü değiştireceği için adetlerin yavaşlamasına ve gecikmesine yol açabilir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın