Hemoroid halk arasında basur olarak bilinmektedir. Mayasıl olarakta adlandırılmaktadır. Basur nedenleri, basura iyi gelen bitkiler, basur tedavisi ve basur belirtileri hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Basur nedenleri :
Anüs içerisinde bulunan toplardamarların içerisindeki basınç çeşitli nedenlerden dolayı artar ve bu toplardamarlar genişler. Zaten yapı itibariyle genişlemeye müsait olan bu damarlar artan basıncı dengelemek için makat bölgesinden dışarı çıkar. Toplar damarın dışarıdaki görüntüsü genellikler ya kırmızı yada mor renkte olmaktadır.
Hemoroid adı verilen yapı her vücutta bulunan bir oluşumdur, Anal kanaldaki damar yapılarıdır. Basurun nedenleri genellikle kronik kabızlık sebebiyle ıkınmadan kaynaklı veya hamilelikten kaynaklı hormonal değişiklikler sebebiyle damar genişlesinden olmaktadır. Kabızlıktan dolayı ıkınmak basınç artışına sebep olur ve hamilelikteki hormonal değişiklik ise damar genişlemesine neden olur.
Basur kalıtsal olarakta bazı insanlarda görülebilir, doğuştan damar zayıflığı olan kişiler ilerleyen dönemlerde hemoroid (basur) sorunu ile karşı karşıya kalırlar.
Şişmanlıktan kaynaklı basur, Bisiklet sürmek gibi makat bölgesine zarar verebilecek sporlardan kaynaklı basur, Aşırı alkol kullanımından kaynaklı basur, Sürekli oturmaktan kaynaklı basur, lifli besin tüketimi az olan kişilerde görülen basur ve bagırsak tümöründen kaynaklı basur olarakta farklı etkenler bu sağlık probleminin meydana gelmesine sebep olabilir.
Basur kanaması neden olur :
Makat bölgesinden dışarıya çıkan toplar damarların tahriş olmasından dolayı kanama gözlemlenmektedir. Tahrip olan damarın delinmesi sebebiyle hemoroid kanaması meydana gelmektedir.
Basur meydana gelen kişilerde sıklıkla kanamalar görülmektedir.
Basur kimlerde olur :
Basur genellikle 40 – 50 yaş üzerindeki insanlarda meydana gelsede toplumlarda her yaş grubunda görülebilmektedir.
Basur Çeşitleri Nelerdir :
- iç Basur
Sıklıkla meydana gelen basur türüdür, insanlar genellikle tuvalet veya banyo da fark ederler. Ağrısız olarak makattan dışarıya doğru sarkan damar olarak meydana gelir. Bu basur türünde dışarıya sarkan damar içeriye geri itilemezse çok fazla ağrıya sebep olabilir.
- Dış Basur
Tromboze hemoroid olarakta bilinen bu basur türünde makatın hassas ve duyarlı kısmında meydana gelen damar pıhtılaşması sonucu ağrılı ve şişkin bir basur gözlemlenir.
Basur (Hemoroid) Belirtileri :
Ikınma esnasında makattan dışarıya damar sarkması gözlemlenmesi
Makattan kan gelmesi
Makat çevresinde kaşıntı ve karıncalanma hissi
Makatta ağrı
Makattan ele gelen ağrılı şişlik
Basurdan korunma yolları :
Tuvalette uzun süre zaman geçiren kişilerin bu alışkanlıklarından kurtulup, kısa sürede WC den çıkmaları gerekir.
Tuvalet ihtiyacı hissi uyandığında fazla kendinizi sıkmadan en kısa zamanda bu ihtiyacınızı gidermelisiniz.
Lifli gıdaların bol tüketilmesi gerekmektedir.
Düzenli egzersiz veya spor yapmak sağlığınız açısından da hemoroid sorununu önlemek açısından da önemlidir.
Uzun süre oturarak yapılan sporları bilinçli yapmak, örneğin at biniciliği veya bisiklet sürmek gibi…
Basura iyi gelen bitkiler veya ilaçlar nelerdir :
- Basura iyi gelen bitkiler :
1 kilo patlıcanın üst kısmını (yeşil sap kısmını) 3 litre su içerisinde 15 dakika haşladıktan sonra 30 dakika demlenmesini bekleyiniz. Haşlanan patlıcan saplarını sudan çıkartınız ve patlıcan suyunu bir kabın içerisinde muhafaza ediniz. Günde 2 defa olmak üzere sabah ve akşam bir su bardağı içiniz. 3 ile 5 gün arasında basur probleminizin çözüme kavuştuğunu göreceksiniz. Bazı okuyucularımız için bu yöntem ilginç gelebilir fakat bir çok kişide başarılı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir.
Lifli gıdalar tüketin. Örneğin : Yulaf, erik, portakal, armut, mandalina, elma, böğürtlen, şeftali, brokoli, havuç, çilek, domates, kabak v.b.
Yoğurt ve kefir tüketiminizi arttırın çünkü bu besinler bağırsaklardaki probiyotikleri desteklediği için basur sorunu yaşayanlara önerilir.
Bol sıvı tüketin, su veya meyvesuyu tüketimizi arttırın.
- Basura iyi gelen ilaçlar :
Basur tedavisinde ilaç kullanmanız gerekiyorsa mutlaka doktor muayenesinden sonra doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları tercih etmelisiniz. Doktor tavsiyesi olmasan kullanacağınız ilaçlardan dolayı zarar görebilirsiniz.
Yazımız sizin için faydalı olduysa sizde diğer insanlara faydalı olmak için sosyal medyada paylaşabilirsiniz.