Rahim içindeki dokularda gebelik gerçekleşmediğinde adet kanaması olarak dışarıya atılması meydana gelir. Bu doku rahim içinde olması gereken bir dokudur. Ancak bu doku rahim dışına yerleştiğinde çikolata kisti olarak tanımlanan endometriozis hastalığı oluşur. Genelde üretkenlik çağında olan kadınlarda görülür.
Çikolata kisti birçok bölgede görülebilir. Bunlar arasında yumurtalıklar, bağırsak yüzeyi, döl yatağı, karın zarı, rahim arkası boşluğunda görülebilir. Ancak en çok görüldüğü alan yumurtalıklardır.
Çikolata kistinin belirtileri
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Yorgunluk ve genelde sırt bölgesinde görülen ağrı
- Adet döneminin ishal ya da kabızlığında görülmesi
- Adet öncesinde ve adet döneminde aşırı sancı
- Hamile kalmada problem olması
- Mide bulantısı ve kusma
- Bağırsak hareketlerinde normalin üstünde düzensizlik olması
- Sıkça idrara çıkma
- Bel ve kasık bölgesinde ağrı
- Bacaklarda ağrı oluşması
Bazı kişilerde bu ağrılar çok şiddetli olurken kimilerinde çok hafif şekilde atlatılır. Bazen çikolata kisti hiç belirti göstermez.
Çikolata kisti önlenebilir mi?
Çikolata kistinin oluşmasının önlenmesi mümkün değildir. Beslenme şekli, kadınının genetik yapısı, sigara kullanımı çikolata kistini tetikleyen etkenler arasındadır. Ancak oluşumu konusunda net bilgiler henüz bulunmamaktadır. Çikolata kistinin oluşması engellenemeyebilir ancak gebelik ve menopoz dönemleri çikolata kistinin engellemesini sağlayabilir. Ancak eğer çikolata kisti ilerlemiş durumda ise o zaman cerrahi müdahale gerekebilir.
Cerrahi tedavi sonrası yaşı da dikkate alınarak 6 ay ile 1 yıl arasında hamile kalması beklenebilir. Eğer gerçekleşmiyorsa alternatif üreme yolları denenebilir. Eğer cerrahi ile çıkarılan çikolata kistinin boyu büyük ise yumurtalık kapasitesinde azalma riski olabilir. Böyle durumlarda ya tüp bebek ya da aşılama tedavisi ile hamilelik düşünülebilir.
Çikolata kisti kısırlığa neden olur mu?
Çikolata kisti, bazı durumlarda tek bir yumurtalığı etkiler. Nadir de görülse iki yumurtalık birden zarar görüldüğü durumlar da olabilir. Çikolata kistinde hangi yumurtalık bölgesinde görülüyorsa en çok zararı o bölge görür ve yumurtalığın kapasitesi azalır. Bu durum kısırlığa neden olabilir, hormonal düzensizlikler görülebilir. Yumurtalıkların alınması konusu da çoğunlukla çok büyük çikolata kistlerinde ve çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlarda düşünülebilir.