Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabı hem ağrılı geçen hem de çok önemli bir hastalıktır. Eğer tedavisi yapılmazsa kalıcı işitme kayıplarına yol açar.

Çocuklarda kulak iltihaplarına sıklıkla rastlanır. Kulaklar en üz üç dört yaşına kadar iltihaplanmaya yatkınlık gösterir. Nezleyle birlikte oluşabilir ancak bazı zamanlarda belirti vermez. Büyük çocuklar dertlerini anlatabilirken daha bebek olanlar ise kulağını ovalar veya uzun süre acı acı ağlayabilir.

Orta kulak iltihabı neden olur?


İç Giyim

Orta kulakta gelişen enfeksiyon, bu bölgede sıvı birikmesine yol açarak kulağın ağrımasına daha ileri safhalarda sağırlığa neden olabilir. Östaki borusu yani orta kulak ile boğaz boşluğunu birbirine bağlayan kanalda görülür. Burun ve boğazdaki herhangi bir bakteri, virüs orta kulağa daha kolay ulaşır ve östaki borusu girişini tıkar. Bu da orta kulakta iltihabın oluşmasına neden olur.

Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?

  • Ateş 39 derecenin üstündedir.
  • Şiddetli ağrı bebeklerde kulak ovuşturulması, çekiştirilmesi ya da bebeğin aşırı ağlaması ile kendini belli eder.
  • Kusma
  • Kısmi olarak sağırlık
  • Kulakta akıntı olması

Anne baba ilk olarak ne yapmalıdır?

Çocuğunda herhangi bir orta kulak iltihabı belirtileri gören anne ve baba ilk önce çocuğun ateşini ölçmelidir. Çocuğun rahatlatılması çok önemlidir. Bunun için eğer kulakta şiddetli ağrı varsa bir havluya sarılı sıcak su şişesi ile temas ettirmek çocuğun rahatlamasını sağlayacaktır. Ağrıyı dindirmek için parasetamol şurubu ya da çocuk aspirini kullanılabilir. Kulakta herhangi bir akıntının olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Orta kulak iltihabı tedavisi

Orta kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Orta kulak iltihabının tedavisi iltihabın cinsine göre değişir. Akut iltihaplanma, kronik iltihaplanma ve seröz iltihaplanma olarak üç tip orta kulak iltihabı vardır. Akut iltihaplar çeşitli ağrı kesici ve bakteri yok edicileri sayesinde geçirilir. Akut iltihaplanmada tam tedavi uygulandığında ileride herhangi bir sorun yaratmaz.

Seröz iltihaplanma ilaç tedavisi yanında kulaktaki basıncı azaltmak için küçük bir operasyon ile kulakta biriken sıvı atılır. Kulakta alerjik bir iltihap varsa alerjiye sebep olabilecek besin alınmamalıdır. Seröz iltihaplanma yapılması gereken bir tedavidir. Eğer tedavi yarıda bırakılırsa ya da tedavide gecikilirse kulakta işitme kaybı oluşabilir.

Kronik iltihaplanmada ise ilaç kullanmanın yanında bazı vakalarda cerrahi operasyon da gerekli olabilir. Çünkü iltihabın diğer dokulara yayılma ihtimali yüksektir ve kulak kemiklerini eritebilir. Bu durum işitme kaybına neden olur. Sonunda menenjit gerçekleşir. Bu yüzden orta kulak iltihabı önemsenmeli ve belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın