Dişler, insan vücudunun en önemli ve en güçlü yerlerinden biridir. Ancak bakımı yapılmadığı zaman hem görüntü olarak hem de sağlık açısından kötü sonuçlar doğurur.
Diş bakımını sağlamak için birçok yöntem vardır. Diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, dişleri beyazlatmak için diş tozu kullanmak belli başlı olanlarıdır. Sadece diş fırçalamak ile dişlerde meydana gelen diş plaklarını temizlemeye yetmemektedir. Fırçalama sayesinde diş plaklarının büyük bir çoğunluğu temizlenmektedir. Ancak kalan diş plakları zamanla dişlerimizi çürütmeye ve kötü bir görünüm almasına sebep olurlar. Diş plaklarının fırçalamanın haricinde yok etmenin başka bir yolu ise diş ipi kullanmaktır.
Diş ipi kullanmanın faydaları
Diş fırçalamanın haricinde diş ipi kullanarak kalan diş plaklarını en güzel şekilde temizlemiş oluruz. Diş ipi kullanma alışkanlığı her zaman edinilmesi gereken bir durumdur. Çünkü geride kalan diş plakları zamanla dişlerimize iyice yerleşerek, çürümelerine ve diş eti hastalıklarına sebep olurlar. Buna sebebiyet vermemek için diş ipi kullanmak gerekir.
Diş ipini kullanmak çocukluk çağından itibaren başlayarak her dönemde alışkanlık haline getirilmelidir. Böylelikle diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde diş ipini kullanarak dişlerimizi daha temiz tutabiliriz.
Diş ipi en doğru nasıl kullanılır?
Diş ipi kullanmaya başlamadan önce dişlerimizde herhangi bir diş teli, implant gibi materyallerin olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer böyle materyaller varsa bunlara uygun diş ipi seçilmelidir.
Diş ipi kullanmanın ilk adımı 5-20 cm kadar diş ipini paketinden çıkararak iki elinizin orta parmaklarına dolanır. İki elin baş parmakları ve işaret parmakları kullanılarak dişlerin üstünde aşağı yukarı doğru hareketlerle diş ipi gezdirilir.
Diş ipi esnek tutulmamalı ve gerginlik verecek şekilde tutulur. Diş ipi, dişler arasında zigzaglar çizmelidir. Burada dikkat edilecek nokta diş ipinin diş etlerine uygulanmamasıdır. Diş etine uygulanan diş ipi, diş etlerinizin zarar görmesine neden olur. Yavaş hareketlerle dişler üzerinde hareket ettirilen diş ipi, yukarı ve aşağı doğru zigzaglar çizecek şekilde dişin dış yüzeyine ve diş eti çizgisinin altına doğru yapılır.