Birçok kadın korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girdiği zaman hamile kalmamak adına ertesi günü haplarından kullanır. Acil yöntem olarak uygulanan bu haplar ile hamilelik sorunu geçiştirilmeye çalışılır.
Ertesi gün hapları ilişkinin ardından en son 72 saat içinde kullanılmalıdır. İlişki sonrası herhangi bir tereddüt yaşanıyorsa en kısa sürede en son 72 saati geçirmemek üzere alınmalıdır. Ertesi gün haplarının içeriği sadece progesterondan oluşur. Diğer progesteron ve östrojen içerikli haplardan daha etkili ve güvenilirdir.
Ertesi gün haplarının etkinliği nedir?
Ertesi gün hapları ilişkiden hemen sonra 72 saat içinde alınmalıdır. Ne kadar kısa sürede alınırsa etkinliği o kadar artar. 72 saat sonrasında alınan ertesi gün haplarının hiçbir etkisi yoktur. Ertesi gün hapları %70-90 koruma etkisi gösterse bile hamile kalma riski her zaman mevcuttur. Bu yüzden cinsel ilişki sonrası ne kadar erken alınırsa o kadar fazla koruyucu etkisini gösterir.
Ertesi gün hapı kesinlikle doğum kontrolü hapı olarak düşünülmemelidir. Adet dönemi kullanılan ertesi gün hapları yüzünden değişime uğrayabilir. Bu yüzden herhangi bir adet gecikmesi durumunda hamilelik testi yapılması gerekir. Doğum kontrol hapı olarak düzenli kullanılması kesinlikle zararlıdır. Çok acil durumlarda ve gerekli durumlarda ertesi gün hapları kullanılmalıdır.
Ertesi gün hapı hangi durumlarda kullanılmalıdır?
- Korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde istenmeyen gebelikleri önlemek için bir önlem olarak kullanılabilir.
- Tecavüz olaylarında
- Eğer doğum kontrol yöntemlerinde bir problem çıktığı zaman
- Doğum kontrol haplarının alınması unutulduğu zaman
Ancak ertesi gün hapı hiçbir zaman doğum kontrol hapı yerine geçmez ve sık sık kullanılmamalıdır. Ertesi gün haplarının da yan etkileri bulunur. En yaygın görülen yan etkileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, memelerde hassasiyet, ara ara kanamalar şeklinde kendini gösterir.
Doğum kontrol hapları ne kadar etkilidir?
Doğum kontrol hapları progesteron ve östrojen içeren haplardır. Doğru kullanıldığı zaman doğum kontrol hapları gebeliğin önlenmesinde yüzde yüze yakın koruma sağlar. Bazı özel durumların dışında doğum kontrol haplarını her kadın kullanabilir. Ayrıca kırk yaş altı kadınlar, çocuk sahibi olmak istemeyenler, düzensiz adet gören kadınlar da kullanabilir.
Doğum kontrol haplarının da kullanılmaması gerektiği durumlar vardır. Bu durumlar arasında hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar, damat tıkanıklığı olanlar, ağır karaciğer hastaları, 35 yaş üzeri ve sigara kullanan kadınlar (bu kişiler doktor tavsiyesine göre kullanmalıdır), yüksek tansiyon ve şeker hastası kişiler doğum kontrol hapı kullanmamalı ya da doktor kontrolünde kullanmaya devam etmelidir.