Özellikle kış aylarında sıklıkla yaşanan geniz akıntısı günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Sinüsler ve boğazın solunum havasını nemlendirmek ve temizlemek amacıyla salgılanan nazal akıntının farklı sebeplerle birlikte koyu, yapışkan ve kokulu bir hal alarak genizden boğaza doğru ulaşarak kendini gösteren geniz akıntısı çözümü için farklı yöntemler bulunmaktadır.
Hastalık sırasında en sık karşılaşılan nezle ve grip gibi üst solunum enfeksiyonları nedeniyle burun içi dokularda çeşitli mikropların uygulamış oldukları hasara bağlı olarak farklı sızıntılar meydana gelebilmekte ve salgılanan bu sıvılarda artışlar ve renk değişimleri meydana gelebilmektedir. Özellikle sinüzit rahatsızlığı olanlarda sinüslerden kaynaklanan akıntılar nedeniyle geniz akıntıları hissedilmektedir. Ayrıca bazı etkiler nedeniyle bu durum kronik bir hal alabilmektedir. Bilindik belirtiler ise baş ağrıları, göz çevresi ve yüzde belli kısımlarda ağrı, koku almada güçlük, burun tıkanıklığı yaşanmaktadır.
Alınacak Önlemler
Günlük tüketilen su miktarı artırılmalıdır. Özellikle sıcak bitki çayları geniz akıntısında oldukça etkilidir. Evde hazırlanabilecek olan tuzlu su ile burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Eczanelerden temin edilebilecek olan sodyum klorür içeren damlalardan yararlanarak da geniz akıntınızı giderebilirsiniz. Mevsimsel değişikliklerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlarınız olması durumunda da tedavisi varsa mutlaka tedavi olunmalıdır.
Alkol, sigara ve kafein içeren içeceklerden olabildiğince uzak durmalısınız. Geniz akıntılarınıza neden olan etken sinüzitinize bağlıysa kulak burun boğaz doktorunuza görünmelisiniz. Plaza ya da rezidanslarda yaşıyorsanız burun nemlendiricilerden yararlanabilirsiniz.
Geniz Akıntısını Artıran Etkenler
Vücutta görülen değişiklikler ve bazı rahatsızlıklar etkisiyle meydana gelen geniz akıntılarında artış görülmektedir.
- Soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar
- Soğuk ve ayazlı havalar
- Çok parlak ışıklar
- Çok baharatlı olan besinler
- Gebelik
- Hormon değişiklikleri
- Çeşitli ilaçlar
- Burundaki yapısal bozukluklar