Grip Nedir, Gribin Belirtileri Nelerdir, Gribin Tedavisi ve Grip Aşısı

Soğuk kış günlerinde insanların en çok etkilendikleri hastalıklardan biri olan grip, solunum yollarına yerleşen virüsler sayesinde kişinin hapşırması ve öksürmesine yol açan bir hastalıktır. Vücuda giren virüs bir iki gün içinde kendini belli etmeye başlar. Hızla yayılarak tüm vücudu etkilemeye başlar.

Grip belirtileri nelerdir?

Vücuduna virüs giren kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder. Gribi geçse bile halsizlik devamlılığını sürdürür. Yüksek ateş ve titreme görülmeye başlar. Bunun yanı sıra baş ağrısı ve karın bölgesinde ağrılar görülür. Kuru öksürük kişinin yakasını bırakmaz. Eklemde ağrılar, iştahsızlık, burunda akıntı, hapşırma, baş dönmeleri, boğaz ağrısı grip hastalığının önde gelen belirtileri arasındadır. Çocuklarda ise kusma ve ishal görülür.


İç Giyim

Grip nasıl geçer

Grip tanısı nasıl konur?

Grip tanısı koymak görülen belirtiler ile kolaylıkla konulabilir. Fiziki muayeneye pek gerek duyulmaz. Ancak grip ile birlikte soğuk algınlığı varsa ikisi birbirine çok karıştırılabilir. Belirtileri hemen hemen aynıdır. Kuru öksürük, ateş, kas ve eklem ağrıları gibi bulgular gripte görülen ilk ve en bilinen belirtilerdir. Grip tüm vücudu etkisi altına alır. Yapılacak bazı testler de grip tanısı koymaya yeterlidir. Ancak zaman alacağı için diğer belirtilere bakarak grip tanısı koymak daha kolaydır.

Grip tedavisinde nasıl bir yöntem izlenir?

Grip tedavisinde gribe neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması önemlidir. Tedavi belirtilerin ortaya çıkmasından hemen sonra başlanarak daha fazla ilerlemeden durdurulması sağlanabilir. Böylece belirtiler daha fazla şiddetlenmeden önüne geçilmiş olur. Düzenli ve dengeli, sağlıklı beslenmeye önem verilir. Dinlenme en etkili tedavi yöntemidir. Bol sulu besinler tüketilmelidir. Grip tedavisinde antibiyotikler kullanılması çok fazla önerilmez. Antibiyotik kullanımı bakterilerin direnç kazanmasını sağlar. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için toplum içinde fazla durulmamalı ve kalabalık yerlerden kaçınılmalıdır.

grip hastalığına ne iyi gelir

Grip aşısı tedavide önemli midir?

Grip virüsü değişken yapıya sahiptir. Bu yüzden grip aşısı yüzde yüz koruyuculuk sağlayamaz. Ama yine de hastalığa yakalanmanızı önleyecektir. Grip aşısı hastalığı daha az şiddette geçirmenizi sağlar. Genelde sonbahar mevsiminde uygulanır.

Grip aşısı altı aylık bebeklere uygulanabilir. Hamilelerde ilk üç aydan sonra uygulanması daha doğrudur. Bunun yanı sıra zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar, 60 yaş üzeri kişiler, hastane personeli, sağlık çalışanları, kronik hastalığı olanlar ve insanlarla yakın temas halinde olan kişiler grip aşısını yaptırmaları gereken gruba girerler.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın