İlk Jinekolojik Muayenesi Nasıl Olur?

Jinekolojik muayene, hemen tüm kadınların hayatları boyunca olmaları ve asla ihmal etmemeleri gereken bir muayenedir. Ancak jinekolojik muayene dendiği zaman tüm kadınların tüyleri diken diken olur. Jinekolojik muayene özellikle genç kızların korkulu rüyası gibidir.

Genç bir kızın ilk jinekolojik muayenesi 13 ile 15 yaş arasında olmaları gerekir. Bu muayenede birçok sorularla karşılaşır ve siz de sorularınız olursa doktora sormalı ve kafanıza takılan soruları doktorunuzla paylaşmalısınız.

Jinekolojik muayenenin ana temasını genel beden muayenesi, pelvik muayene, smear testi ve meme muayenesi oluşturur. Jinekolojik muayene cinsel hayatı aktifleşen hemen her kadının belli periyodlar dahilinde yaptırması çok önemlidir.


İç Giyim

ilk defa kadın hastalıkları doktoruna gideceğim ne yapmalıyım

İlk jinekolojik muayene nasıl olmalıdır?

İlk jinekolojik muayene doktor ve sizin aranızda geçen özel konuşmaları içerir. Doktorunuz sizi tanımaya ve sorular sorarak sizi ve cinsel aktivitelerinizi öğrenmek ister. Bu durum rahatsız etse de karşılıklı konuşarak bu durum aşılabilir. Daha sonra dört aşamada gerçekleşecek muayene başlar. Eğer cinsel bir deneyim geçirdiyseniz bunları doktorunuzla paylaşmalı ve doktorunuzu her türlü konuda aydınlatarak size daha kolay yardımcı olmasını sağlamalısınız.

Genel beden muayenesinde adet döngüleriniz, düzenli olup olmadığınız, genital bölgede olan ya da olabilecek herhangi bir probleme karşı muayene yapılır.

İkinci aşama meme kontrolüdür. Bu muayenenin amacı ileride olabilecek meme kanserine karşı herhangi bir problemle karşılaşıp karşılaşılmayacağına dair yapılır. Bu bölümde genç kızlar biraz tedirgin olabilir ancak önemli bir aşamadır.

İlk Jinekolog - Kadın hastalıkları doktoru Muayenesi

Muayenenin üçüncü aşaması pelvik muayenedir. Yani dış genital organlar, vajinal muayene ve iç organların eldiven yardımıyla muayene edilmesi aşamalarından oluşur. Bu bölümde vajinal yolla bulaşabilecek hastalıkların kontrolü amaçlı yapılır. Örnekler alınabilir. Papsmear testi için bu bölüm önemli bir aşamadır.

Dördüncü son aşama ise smear testidir. Bu bölüm kanser oluşumlarının incelendiği bölümdür. Küçük bir fırça yardımıyla rahim ağzından alınan örnekler analiz edilerek kanser hücrelerinin olup olmadığı kontrol edilir. Smear testi ilk jinekolojik muayene esnasında yapılmayabilir. 21 yaş sonrası da yapılabilmektedir. Bu tamamen doktorun gerekli görüp görmemesine bağlıdır.

Jinekolojik muayene her kadının hayatı boyunca düzenli olarak yaptırması gereken en önemli muayenelerden biridir. Herhangi bir rahim kanseri türüne rastlanması bu muayeneler sayesinde erken teşhisle kontrol altına alınabilir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın