İmplant Nedir?
Dental implant eksik dişlerin fonksiyonlarını ve estetiğini tekrar sağlayabilmek amacıyla çene kemiklerine yerleştirilen ve uygun malzemelerden yapılmakta olan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplamalar, köprüler ve damak protezleriyle karşılaştırıldığında çok daha güvenli ve fonksiyonel olan alternatif bir tedavi şekli olarak görülmektedir. Günümüzde dental implant halk arasında bilinen be yaygın bir şekilde konuşulan bir kavram haline gelmiştir.
Dental implantlar diş eksikliklerinin giderilmesi ve ağız bölgesinde kayba uğramış olan kısımları tamamlamaya yönelik olarak çene kemiği içine ya da üzerine yerleştirilen ve implant isimli bir alt yapıdan dayanak ve tutuculuğu sağlayan titanyumdan üretilmekte olan protez yapılardır. İmplantlar yapay bir dişin çene kemiği içine yerleştirilmesiyle doğal diş fonksiyonlarını yerine getirmeye yardımcı olmaktadır. Yapılan bu uygulamalarla zamanla kaybedilen doğal dişlerin yerine aynı konforu sağlamakta olan yeni yapay dişlere sahip olunması sağlanmakta ve yaşam konforlarının yeniden kazanması sağlanmaktadır.
Nasıl Uygulanır?
İmplantlar insan vücuduyla tamamen uyumlu olan küçük titanyum vida ve üzerine gelen abutmentle birleştikten sonra bir kron yapılmasıyla tedavi tamamlanmaktadır. Titanyum vidalar diş kökünün görevini yapabilmesi için geliştirilmiş olan çene kemiğiyle son derece uyumlu olan yapay diş kökleridir. İmplant tedaisinde bir ya da daha fazla sayıda meydana gelmiş olan diş kayıplarında da rahatlıkla uygulanabilmektedir. İmplant tedavisinden sonra hastalar aynı gün normal hayatlarına dönebilmektedir.
Tedaviye klinik ortamlarında ve lokal anestezi ile başlanmaktadır. Cerrahi operasyonlar için endişe duymakta olan hastalarda sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak tedaviye başlanmaktadır. Bu aşamadan cerrahi operasyonla diş eti açılmakta ve çene kemiği ortaya çıkarılmaktadır. Çene kemiğine öncelikle küçük çaplı bir rehber delik açılmaktadır. Daha sonra bu rehber delik yavaşça genişletilmekte ve implantın yerleştirileceği forma uygun hale getirilmektedir. Çene kemiğinde bulunan deliğin aşamalı olarak genişletilmesi ile kemik üzerinde oluşabilecek travmatik etkiler de azaltılmaktadır. Daha sonra ise çene kemiğinde açılmış boşluğa implant vidalanarak yerleştirilmektedir.