Vücudumuz bazen bize oyun oynar ve bazı zorunlu sıkıntılar içine gireriz. Bu durumlardan biri de ishaldir. Ancak ishal öyle yabana atılacak bir rahatsızlık değildir ve dikkat edilmezse ölüme katar götürebilmektedir.
İshal nedir?
İshal, vücudun aşırı su kaybına karşılık direnç kaybetmesi ve kişide halsizliğin dışında mide bulantısı yaratmasıdır. Bazı durumlarda kişiyi yatağa bile düşürebilir. Özellikle çocuklar açısından düşünüldüğünde çocuk ölümlerinin çoğu zaman ishalden olduğu da bilinmektedir.
Dışkının cıvık olmasına bağlı olarak bağırsaklardaki hareketlenmenin fazlalaşması ve devamlı tuvalete gitme isteği ile ortaya çıkar. Eğer ağır bir ishal geçiriliyorsa kişi tuvaletten kolay kolay çıkamaz ve devamlı su kaybetmeye başlar.
İshalin ortaya çıkma nedenleri ve bilinen belirtileri
İshalin ortaya çıkma nedenleri arasında sağlıksız ortam, vücudun aşırı su kaybına uğramış, suların pis olması, yetersiz beslenme, sağlıklı olmayan gıdalar tüketme olabilir. Çevresel faktörler ishalin ortaya çıkmasında büyük etkendir.
İshalin bilinen belirtileri arasında kişinin sürekli tuvalete gitme isteği, dışkının sulu yani cıvık olması, büyük tuvaleti tutamama, halsizlik, çoğu zaman karın bölgesinde aşırı gaz ve ağrı, mide bulantısı sayılabilir.
İshalin tedavi yöntemleri
İshalin en büyük nedenlerinden olan vücudun susuz kalmasıdır. Bu yüzden vücudun kaybettiği suyu muhakkak yerine koymak gereklidir. İçilen suyun temiz olması çok önemlidir. Gerekirse su kaynatılarak içilmelidir. İshal için evde tuz ve şeker karışımından elde edilecek bir litrelik ılık su hazırlanmalıdır. Her tuvalet sonrası yarım bardak bu karışımlı sudan içilmesi ishali önler.
İshale iyi gelen yiyecekler
İshale iyi gelen yiyecekler arasında lifli ve posalı yiyecekler tüketilmesi uygundur. Bunun haricinde haşlanmış patates, pirinç suyu veya pirinç lapası, havuç, soyulmuş elma ishale iyi gelmektedir. Yoğurt veya ayran da ishale iyi gelir. Koyu çay, şeftali, gül yaprakları ve kestane yapraklarının kaynatılarak içilmesi de ishale iyi gelir.
Bunun yanında ishal olan birisi peynir, enginar, lahana, diyet bisküviler, kepekli ekmek, ayva, kızartma türü yiyecekler, çikolata, Brüksel lahanası, yağlı ve sütlü yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Tüm bunlara rağmen ishalde herhangi bir değişiklik olmuyorsa muhakkak vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve başka tedavi yöntemleri denenmelidir.
İsali nasıl geçer mi ? Bilmiyorum