Makat bölgesi mahrem bir alan olduğunda bu bölgede yaşanılan çatlat aynı zamanda da utandıran hastalıklar arasında gösterilmektedir. Daha çok kış aylarında görülür ve kabızlık bu hastalığın ortaya çıkmasında en önemli nedenlerin başında gelir. Makat çatlağı hastalığını bir cam kesiği şeklinde düşünebilirsiniz bu nedenle de özellikle tuvalete gitmeyi zorlaştıran bir durumdur. Burada tuvaletiniz sırasında makat bölgesinde yırtılır gibi bir ağrı duyarsınız ve kendisini ciddi bir ağrı ile gösterir. Tıp dünyasında bu hastalığın adı fissür şeklinde adlandırılır ve özellikle de bizim toplumumuzda en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir.
Makat çatlağı esnasında tuvalete gitmekten korkacağınız için bu büyük bir problem yaşatacaktır. Bu hastalıkla hayatınızın her döneminde karşılaşacağınız gibi bebeklik döneminde dahi karşılaşma olasılığı fazladır. Makat bölgesindeki deri çok fazla sinir ucuna sahiptir bu nedenle de bu bölgede şiddetli ağrı görülmesine neden olur.
Bazı makat yaraları daha çabuk iyileşebilirken bazılarında ise çatlak derin ve uzanık olduğu için kronik bir hale dönüşebilir. Dışkı her seferinde buradaki yara ile temasa geçtiğinden iyileşme durumu gecikecektir.
MAKAT ÇATLAĞI ACIYA NEDEN OLURMU?
Makat çatlakları ciddi anlamda kişide acıya neden olur. Kış aylarında makat çatlağı sık görüldüğü için genelde bu dönemde şikâyetler artacaktır. Bu ağrı durumu özellikle dışkılama ile beraber ve sonrasında bir hayli ciddi olduğundan kişi tuvalet ihtiyacını dahi zorda kalmadığı sürece gidermek istemeyecektir. Ancak bu durumda dışkılamanın geciktirilmesi ise dışkının daha da sertleşmesine neden olduğu için pek önerilmez. Eğer ki dışkı sert olursa o zaman yırtığında daha da derinlere doğru ilerlemesine neden olur. Hasta sürekli olarak bu şekilde bir kısır döngü içerisinde olduğundan yakınma ve şikayet yaşamaktadır.
MAKAT ÇATLAĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
- Makat çatlaklarında en etkili yöntemlerden bir tanesi ılık su tedavisi uygulamaktır bu nedenle hastalara sık banyo önerilir. Bunun yanı sıra dışkının yumuşaklığının sağlanması için doktoru tarafından dışkı yumuşatıcı ilaçlar verilir.
- Ağrı giderici ve lokal anestezik kremler verilir.
- Botoks enjeksiyonu ile hastanın tedavisi sağlanmaya çalışılır.
- Diyet düzenlemeleri yapılır.