Vücudumuzdaki sindirim sistemi mekanizmasında yani mide yanında yemek burusu, onikiparmak bağırsağı ve bağırsaklarda oluşan yaralara ülser diyoruz. Mide ülseri, mide zarında meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Normalde mide zarı mide asidine karşı dayanıklıdır. Ancak bu hastalığa sahip kişilerde mide zarının koruması söz konusu olmadığı için yaraya değen mide asidi ağrılara, çok şiddetli ağrılara sebep olur.
Mide ülseri değişik nedenler sonucu ortaya çıkabilir. Helicobacter pylori adlı bakteri, mide zarının zayıflaması ya da fazla miktarda mide asidi salgılanması hastalığın nedenlerindendir. Bunların yanında sigara kullanımı, kontrolsüz ağrı kesici kullanımı, hastalığa genetik yatkınlık ve sinir bozukluğu ya da yoğun stres de hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasındadır.
Özellikle başlangıç aşamasında mide ülseri tedavisi sorunsuz gerçekleştirilebilir. Mide asidini azaltan ve hastalığa neden olan bakteriyi yok edecek ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu süreçte stres ve üzüntüden uzak durmak faydalı olacaktır. Sigara, çay ve alkol almaktan kaçınmak gerekir. Düzenli beslenmek ve istirahat vakitlerimizi düzenli geçirmek etkili olacaktır. Beslenme ve istirahat programlarımız yeterli ve kararında olmalıdır. Diş bakımımıza özen göstermek, sağlığını korumak ve bağırsaklarımızın düzenli çalıştığından emin olmak da önemli konulardır. Tedavisinde kullanabileceğimiz bitkiler ise incir ağacı, kuşkonmaz, zencefil, şerbetçi otu, papaya ve meşe palamudunun toz kabuğu gibi bitkiler ya da onlardan elde edilen maddeler olabilir. Bu bitkiler anti-ülser olarak kabul edilebilir, bu bitkilerin yaprak ve bitki özleri ülser tedavisinde faydalı olabilir.