Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dünya üzerinde oldukça yaygın olan rahim ağzı kanseri meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir. Rahim ağzında meydana gelen kanser kişiyi ölüme kadar götürebilmektedir. İlk belirtileri arasında vajinal kanama gelir. Çoğu zaman bu belirti görülmeyebilir.

Rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmakla beraber en sık görülme yaşı 45 ile 50 yaş arasıdır. Ancak 20 ile 80 yaş aralığında da görülme olasılığı vardır. Ülkemizde genel olarak 35-58 yaş aralığında meydana gelen rahim ağzı kanserinde ilk cinsel ilişkiyi takip eden yıllar içinde bünyeye giren virüs çoğu zaman vücut tarafından atılamaz. Özellikle HPV virüsü ilişkinin ardından yaklaşık 12-24 ay içinde atılabilir. Ancak bu virüsü atamayan vücutlarda daha sonraki yıllarda rahim ağzı kanseri oluşmaya başlayabilir.

Rahim Ağzı Kanseri


İç Giyim

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

  • İlk evreleri çok fazla belirti görülmez. İlerlemeye başladığı dönemlerde bulgular ve ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
  • Düzenli adet kanamaları olsa bile bu adet kanamaları yanında renkli kanlı akıntı kanser belirtilerinden olabilir.
  • Cinsel ilişki sonrası kanama olması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrının oluşması da kanser belirtileri arasında sayılır.

Bu tür belirtiler yaşanıyor ise muhakkak bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle smear testi yapılmalıdır. Ama asıl kesin tanı biyopsi ile ortaya çıkar.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri riskleri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri riskinin en bilineni humanpapilloma virüsüdür. Yüzden fazla çeşidi olan bu virüs rahim ağzı kanseri için önemli bir etkendir. Rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşır. Bunun dışında bazı riskler de rahim ağzı kanseri oluşturabilir.

  • Sigara ve alkol kullanmak
  • Çok eşli olarak cinsel ilişkide bulunmak
  • A ve C vitamini eksikliği
  • Cinsel ilişkinin yirmi yaş öncesinde başlaması
  • Doğum sayısının fazla olması

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim ağzı kanseri tedavisi nedir?

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis yapılırsa çok basit bir uygulama ile rahim ağzındaki hastalanmış bölge temizlenebilir. Ancak kanser ilerlemiş ise daha büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur. Bunun yanında kanserin yayılmasına göre radyoterapi uygulanabilir. Çok ileri vakalarda ise hem radyoterapi hem de kemoterapi yapılabilir.

Erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğu bu gibi hastalıklarda özellikle smear testinin yaptırılması büyük önem taşır. Bu yüzden kadınların düzenli zaman aralıklarında smear testini yaptırmaları ve herhangi bir tereddütte doktora başvurarak tedavi olmaları çok önemlidir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın