Şeker hastalığına yakalanan kişinin tüm hayatı boyunca süren kronikleşmiş bir hastalıktır. Vücut kan şekerini dengelemek için insülin hormonu üretir. Şeker hastalarında vücut için gerekli olan insülin ya az üretilir ya da hiç üretilmez. Bazı kişilerde de insüline karşı direnç vardır.
Kan şekeri nedir?
Kan şekeri, glukoz olarak adlandırılan bir şekerdir. Vücudun enerjisi glukozdan sağlanır. İnsülin üreten pankreas organıdır. İnsülin, glokuzu tüm kaslara, yağ dokularına, karaciğere taşıyarak sistemin çalışmasını sağlar. Ancak şeker hastalığında bu dolaşım aksamaya uğrar. Bu aksama sonucu kişinin kan şekeri değeri yükselmeye başlar. Normal bir kişide kan şekeri değeri 100-125 mg/dl oranları arasındadır. Bu değer açlık kan şekerini gösterir. Eğer kişinin açlık kan şekeri bu değerlerin üzerine çıkarsa kişide şeker hastalığı teşhis edilir.
Şeker hastalığına neden olan faktörler
Şeker hastalarında en belirgin özellik kan şekeri seviyesinin yüksekliğidir. Vücut enerji olarak glukozu depolamak üzere kas, karaciğer ve yağ dokularına taşıyamaz. Bunun sebepleri ise pankreasın yeterince insülin üretemiyor olması, hücrelerin insüline karşı duyarsız olması ya da bu iki sebebin birden aynı anda ortaya çıkmasıdır.
Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?
Aşırı derecede su içmek, ciltte kurumaların olması, ciltte oluşan yaraların geç iyileşmesi, bulanık görme, devamlı görülen halsizlik ve yorgunluk, çok sık tuvalete çıkma, aşırı yemek yeme gibi belirtileri vardır.
Şeker hastalığı tipleri nelerdir?
Şeker hastalığı “tip 1 diyabet” ve “tip 2 diyabet” olmak üzere iki tiptir. Bir de nadir görülen tipleri vardır. Bunlar “gizli şeker”, “gebelikte görülen şeker hastalığı”, oynak diyabettir.
Tip1 diyabet en çok çocuklarda görülür ve insülin tedavisi gerektirir. Tip 1 diyabetli kişilerde insülin üretimi yoktur ve dışarıdan insülin takviyesi yapılması gerekir. Genelde dokuz aylıkken görülen tip1 diyabet 12-14 yaş aralığında da görülebilir.
Tip2 diyabet genel olarak 30 yaş ve üzerinde ortaya çıkar. Genelde tüm şeker hastaları tip2 diyabet şeker hastalığı ile şikayetçi olurlar. Kandaki insülin oranı yüksek olur ancak etki görülmez. İnsülin direnci burada kendini gösterir.
Tedavi yöntemleri
Şeker tedavisinin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte ömür boyu tedavi sürer. Uygulanacak diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve insülin iğne tedavisi bilinen tedavilerdir. Bunun yanında yapılan tedaviler sonucunda herhangi bir sonuç alınamayan hastalarda pankreas ve pankreas adacık nakli yapılabilir. Çok yapılan bir uygulama değildir.