Topuk dikeni belirti vermeyen ve topuk kemiği alt kısmında kalsiyumun birikimi sonucu oluşan kemiksi çıkıntıdır. Dikeni andıran yapısı yüzünden topuk dikeni olarak adlandırılır. Uzunluğu yaklaşık olarak iki santime kadar ulaşan topuk dikeni röntgende kolay şekilde teşhis edilebilmektedir. Topuk dikeni, yumuşak dokunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan plantarfasiit rahatsızlığı ile karıştırılır.
Topuk dikeni nasıl belirtiler gösterir?
Çoğu zaman topuk dikeni belirti göstermez. Topuk dikeni oluşan bölgede iltihap varsa ağrılar oluşabilir. Topuk dikeni ağrısı diğer ağrılar gibi değildir. Ayağınızı dinlendirmiş olsanız bile geçmez. Dokuda meydana gelen iltihaplanma geçene kadar ağrı da kalıcı olacaktır.
Topuk dikeninin oluşma nedenleri nelerdir?
Hızlı kilo alımı, yanlış ayakkabı kullanımı ve ayakta oluşan ağrı topuk dikeni oluşumuna sebep teşkil eder. Atılan her adımda ağrı oluşmaya başlar. Ayağa tam oturmayan ayakkabılar kullanmak, ortopedik olmayan ve sert ayakkabı kullanımı da topuk dikeni oluşma nedenlerindendir.
Topuk dikeni nasıl önlenir?
Topuk dikeni rahatsızlığında istirahat etmek önemli rol oynar. Düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve sağlıklı, ortopedik, yumuşak ayakkabılar kullanılmalıdır. Kişi fazla kilolu ise bu kilolardan biran önce kurtulması önerilir. Uzun süre ayakta kalmamak ve uzun mesafeli yürüyüşler yapmamak da topuk dikenini önleyici tedbirler arasındadır.
Topuk dikeni tedavisinde egzersizin önemi
Topuk dikeni ağrısına tedavi amaçlı en iyi gelen esnetme egzersizleridir. Topuk dikeni sorununun ortadan kaldırılmasında en etkili ve kolay yol olan esnetme egzersizleri evde rahatlıkla yapılabilecek türdendir. Germe-esnetme egzersizleri topuk dikeni ağrısı tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olarak kullanılmaktadır.
En etkili yöntem enjeksiyon yöntemi
Topuk dikeni tedavisinde en etkili yöntemlerden olan germe-esnetme egzersizlerinin yanında kişiye özel hazırlanan tabanlıklarda ağrının azalmasına imkan tanır. Ağrı kesici ilaç kullanımı yanında buz kompresinin yapılması da topuk dikeni tedavisinde kullanılmaktadır.
Topuk dikeni tedavisinde kullanılan bir diğer en etkili yöntem ise enjeksiyon yöntemidir. Prp enjeksiyonu ile yenileyici enjeksiyon yapılarak kişinin topuk dikeni tedavi edilir. Seanslar halinde yapılan proliferan solüsyonlar sayesinde plantarfasya güçlendirilir. Ortalama olarak dört ile altı seans uygulanan Prpenjeksiyon tedavisi ile kişinin ağrı kontrolü sağlanmış olur.