Vücudumuz dışarıdan gelen birçok etkene değişik reaksiyonlar verir. Bu reaksiyonlardan biri de kaşıntı, yanma gibi reaksiyonlardır. Bu kaşıntı ve yanmanın birçok sebebi olabilir. Özellikle yaz aylarında sivrisineklerden dolayı vücudumuz kaşınır, herhangi bir şeye alerji varsa vücut kaşınır ya da yanma hissi meydana gelebilir. Bu tür reaksiyonlar kendi kendine geçmesi beklenirken çoğu zaman da çeşitli krem ve ilaçlarla giderme yoluna gideriz. Mikrop kaptırılmadığı sürece bu tür kaşıntı ve yanmalar çok fazla tehlikeli olmaz.
Ancak bu kaşıntı ve yanma hissi vajina bölgesinde oluştuğu zaman daha dikkatli olmalı ve eğer uzun süre kaşıntı ve yanma geçmiyorsa muhakkak doktora görünmelidir.
Vajina neden kaşınır ve yanma hissi oluşur?
Vajina bölgesi hem cinselliği temsilcisi hem de vücudun en kolay mikrop kapabileceği, dikkatli olunmazsa birçok hastalığın kapılabileceği bir bölgedir. Vajinal bölgede meydana gelen kaşıntı ve yanmanın en bilinen nedenleri arasında vajinal mantar, vajinal bakterilerdir.
Vajinal kaşıntıya genellikle mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vajinal bakteriler sebep olur. Ayrıca kadının menopoz dönemine girmesi de vajinal bölgede kaşınmaya ve yanma hissine sebep olmaktadır.
Özellikle menopoz döneminde kadınlardaki östrojen seviyesinin düşmesi vajinal duvarın zamanla incelmesine ve bu incelme de vajina bölgesinde kuruluğa sebep olur. Bu kuruluk, kaşıntı ve yanmaya sebep olur.
Vajinal kaşıntı ve yanma nasıl önlenebilir?
Vajinal bölge temizliğinin dikkatli ve özenli yapılması bu tür durumları önlemede birincil önlemlerin arasında gelir.
- Vajina bölgesi günde bir kereden fazla yıkanmamalı ve kokusuz sabun ile temizlenmelidir. Kullanılan parfümlü sabun ya da şampuanlar zamanla vajinal bölgede kuruluğa sebep olur.
- Giyilen iç çamaşırları pamuklu olmalıdır.
- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmalıdır.
- Vajinayı nemlendirici kremler kullanılabilir.
Vajinal kaşıntı ve yanma tedavisi nedir?
Alınan önlemlere rağmen kaşıntı ve yanma hissi devam ediyor ya da daha fazla şiddetleniyorsa muhakkak hekime başvurulmalıdır. Hekim pelvik kontrolünü yaptıktan sonra sorunun asıl sorunu bulunarak buna göre ilaç tedavisine başlayabilir.
Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için muhakkak koruyucu kullanılmalıdır. Bunun yanında cinsel hastalıklar için antibiyotik, mantar enfeksiyonundan dolayı olabilecek bir durum ise mantar ilacı kullanılabilir. Menopoz dönemi kaşıntı ve yanma durumu söz konusu ise östrojen artırıcı tabletler ya da kaşıntıların geçmesi için östrojen kremlerinden kullanılabilir.