Vajina Mantarı Nedir ve Nasıl Geçer?

Hemen her kadının karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse daha farklı hastalıklara yol açacak yaygın bir hastalık türüdür. Mantar enfeksiyonu başka yerden bulaşmaz.

Vajina mantarı genellikle kadının kendi iç salgılarıyla oluşan ve vücudun direnci düştüğü zamanlarda çoğalarak aktif hale gelen vaginit oluşturarak meydana gelirler. Cinselle yolla bulaşmaz. Ancak bazı bulgular erkekte de aynı tip mantar türüne rastlandığı için genellikle tedavi sırasında erkeklerin de tedavi olması gerekir.

Vajina Mantarı Nedir


İç Giyim

Vajina mantarı bulaşıcı mıdır? nasıl meydana gelir?

Diğer mantar türlerine göre vajina mantarı havuz, deniz, tuvalet ya da tuvalet gibi hijyenik olmayan ya da başkasının eşyasıyla bulaşacak bir durum değildir. Herhangi bir antibiyotik kullanımı sonrasında, kişinin aşırı yorgun ya da stres altında bulunduğunda direncin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür.

Vajina mantarının belirtileri

En sık görülen belirtisi geceleri artan ve kişiye huzursuzluk veren kaşıntıdır. Sıcaklığın artmasıyla beraber etkisi de çoğalır. Kaşıntıya yanma hissi de eşlik edebilir. İdrarın değdiği bölümler rahatsız edici şekilde yanma hissi verir. Cinsel ilişki sırasında bile ağrı ve yanma oluşabilir. Kokusu olmayan, bazı durumlarda beyaz ya da gri ve sulu akıntı şeklinde kendini gösterir. Ancak her zaman akıntı olmaz. Vajina mantarının tanısı konulması için vajinal muayene yeterli olur. Mantar plaklarının görülmesi tanı koymak için yeterlidir. Ancak bazen smear testinde mantar hücrelerinin görülmesi ile kesin tanı konur.

Vajinal mantar nasıl oluşur?

Şeker hastalığı olan kişilerde vajinal mantarın oluşma riski vardır. Doğum kontrol hapları, vajinal yapıyı değiştirdiği için mantar oluşumuna olanak tanır. Naylon iç çamaşırlarının giyilmesi nem oranını artıracağı için mantar oluşumu riski yükselir. Bağışıklık sisteminin bozulması da mantar oluşumuna zemin yaratır.

Vajina Mantarı Nasıl Geçer

Vajinal mantar tedavisi

Vajina için fitil ve kremler kullanılabilir. Ağızdan alınan uygun dozda ilaç kullanımı ile mantar tedavisi uygulanabilir. Eğer hastalık tekrarlarsa eşlerin de tedavisi önerilir. Bunların yanında kişisel temizliğe de önem vermek gerekir. pH derecesi uygun sabunlar kullanılarak vajinal bölge temizlenmeli, pamuklu iç çamaşırları kullanılmalı, çamaşırların buharlı ütü ile ütülenmesi önerilir. Özellikle deniz mevsiminde ıslak mayo ile durulmaması ve muhakkak kurusu ile değiştirilmesi gerekir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın