Vajinit ve Vajinal Akıntı Sebepleri

Birçok kadın vajinal akıntı sorunu ile karşı karşıya kalır. Bu durumun birçok sebepleri olabilir. Bazı durumlarda vajinal akıntı normal sayılırken bazı durumlar ileride başka sorunlara sebep olabilecek durumları da beraberinde getirir.

Fizyolojik akıntı nedir?

Oluşan akıntı şeffaf ya da beyaz renkte olması, beraberinde herhangi bir kötü koku gelmiyorsa, tuvalete çıkıldığında yanma gibi rahatsızlıklar görülmüyorsa fizyolojik akıntı meydana geliyor demektir.


İç Giyim

Vajinal akıntıya sebep olan faktörler

Mantar enfeksiyonu, yararlı bakterilerin azalmasına yol açar. Hamilelik, doğum kontrol haplarının kullanılması, kontrol edilemeyen şeker hastalığı, çeşitli antibiyotiklerin kullanımı mantar enfeksiyonunu oluşturur. Bunların dışında hijyen bozukluğundan oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, çok eşli cinsel yaşam sürdürmek, hijyen olmayan ortamlarda yaşamak, başkalarıyla ortak iç çamaşırı kullanmak vajinal akıntıya sebep olan faktörlerin başında gelir.

Anormal vajinal akıntılar

Vajinada oluşan enfeksiyon türleri nedir?

Vajinada üç türlü enfeksiyon oluşur. Sıklıkla görülen kokusu kötü olan ve rengi yeşil ya da kahverengi akıntıya sebep olan bakteri enfeksiyonudur. Bir diğer enfeksiyon peynir kesiği gibi olan akıntıdır ve kaşıntı şeklinde kendini gösterir. Bu oluşum mantardır. Üçüncü enfeksiyon ise yanma ve kasık ağrısı şeklinde kendini gösteren kötü kokulu akıntıdır.

Hamilelik döneminde de vajinal akıntı görülebilir. En sık rastlanılanı fizyolojik akıntıdır. İkinci akıntı şekli ise mantar enfeksiyonu yani peynir kesiği renginde akıntı türüdür ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bir diğer akıntı ise amniyo sıvısının gelmesidir. Mantar enfeksiyonu ile karıştırılabileceği için oldukça önemli bir akıntı türüdür. Hamilelik döneminde özellikle yirminci haftasında böyle bir akıntı varsa doktora başvurulmalı ve amniyo sıvısının gelip gelmediği kontrol edilerek durum açıklığa kavuşturulmalıdır. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon varsa erken doğum söz konusu olacağından dikkatli olunmalıdır.

Vajinit ve Vajinal Akıntı Nedenleri

Vajinal akıntı tanısı nasıl konur?

Fizyolojik bir akıntı ise endişelenmeye gerek yoktur. Ancak mantar, bakteriyel enfeksiyon, rahim ağzı yarası ya da başka bir oluşum meydana gelmişse smear testi, vajinal kültür alınmalı ve numune mikroskop altında incelenerek tanı konmalıdır.

Vajinal akıntı tedavisi

Akıntının teşhis ve tedavisi için mutlaka doktora gidilmelidir. Doktorunuz vajinadan numune alarak inceler ve buradan çıkacak sonuca göre tedavi başlatılır. Akıntıların büyük bir çoğunluğu mantardır. Bir başka nedeni bakterilerdir. Bazı durumlarda ise rahim içinde ve vajina içinde normal olmayan doku büyüme ve yaralanmaları olabilir. Tüm bunların tedavisi farklıdır.

Kötü koku, renkli, kaşıntılı, ağrılı ve kıvamlı akıntılarda mutlaka doktora başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın